Liški pustje na obisku

Dočakali smo lepo vreme in težko pričakovani pustni torek. Na razredni stopnji smo imeli res srečo, saj so nas z obiskom počastili Liški pustje in nam dodobra pregnali zimo. Pričakali smo jih v avli šole, kjer smo najprej slišali glasno zvonjenje, nato pa zagledali 5 »ta grdih«. No, v resnici niso bili grdi, tako se jim samo reče, saj se liški pust deli na »ta grde« in »ta lepe«. Gospod Dejan Žnidarčič, ki je tudi predsednik etnološkega društva, nam je povedal par besed o izvoru in ohranjanju te tradicije.

Maske in kostumi iz Liga na Kanalskem Kolovratu imajo velik etnološki in kulturni pomen. Prav iz ljubezni do te tradicije, je nastalo Etnološko društvo Liški pustje. Skupina deluje predvsem v pustnem času z izmenjavami različnih pustnih skupin ter v zadnjih nekaj letih tudi z organizacijo pustovanja v Kanalu, kjer se predstavijo različne pustne skupine iz cele Slovenije in tudi tujine.

Liške maske spadajo med tradicionalne pustne maske na slovenskem. Izvirajo iz okoliških vasi Liškega področja pod Kanalskim Kolovratom. Posebnost, ki Liške maske loči od ostalih slovenskih mask je ta, da so narejene iz pločevine. Najprej so bile narejene iz bakrene pločevine, danes pa so iz aluminijaste pločevine.

Tradicijo izdelovanja je nadaljeval Branko Žnidarčič. Žnidarčič je pripravil tudi rekonstrukcijo mask iz 19. stoletja, kot jih je v 50-letih zapisal in narisal slikar in etnolog Pavel Medvešček. Te maske so iz bakrene pločevine.

(https://www.liskipustje.si/)

Sin Branka Žnidarčiča, g. Dejan, nam je tehniko izdelovanja takih mask tudi pokazal. Z največjim navdušenjem smo ga poslušali in mu postavljali najrazličnejša vprašanja, v roke smo prijeli pa čisto prave klešče, s katerimi »pustje« lovijo dekleta!

Zapisala: Katarina Čotar

Fotografije: Nina Pahor in Laura Čermelj

Dostopnost