SPLOŠNO O PREHRANI V ZAVODU

PREHRANA V ZAVODU

Učenci se lahko naročijo na dopoldansko malico in kosilo, učenci podaljšanega bivanja pa tudi na popoldansko malico.

Učenci razredne stopnje matične šole imajo dopoldansko malico po 2. šolski uri (9.30–9.45), učenci predmetne stopnje pa po končani 3. šolski uri (10.15–10.30). Prevzem kosil za učence je možen v času od 11.30 do 13.30, za zaposlene in zunanje pa od 11.30 do 13.45.

Dežurni učitelji ter ostali strokovni delavci pri malici in kosilu učence usmerjajo k pravilnemu in kulturnemu prehranjevanju (higiena rok, uporaba pribora, bonton pri mizi, pospravljanje, itd.).

Pri pripravi obrokov v kuhinji upoštevamo, da so obroki zdravi, raznoliki in uravnoteženi v skladu s prehranskimi smernicami v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in z upoštevanjem Praktikuma jedilnikov zdravega prehranjevanja.

Pri načrtovanju prehrane pa se držimo še spodnjih smernic:

  • izbiramo kakovostna živila,
  • sveža živila nabavljamo dnevno,
  • sezonsko sveže sadje in zelenjavo dobijo učenci vsakodnevno,
  • povečujemo delež polnovrednih živil in zmanjšujemo delež predelanih živil,
  • povečujemo delež eko in bio živil ter živil lokalnega izvora,
  • enkrat tedensko – ob sredah – imamo zeleni dan, ko ponudimo brezmesne obroke,
  • omejujemo uporabo soli, sladkorja in nasičenih maščob v prehrani,
  • enkrat mesečno imajo možnost izbrati celoten jedilnik učenci posameznega razreda (izbira razreda); želje otrok se upoštevajo do mere, ki so še združljive s prehranskimi priporočili,
  • spodbujamo pitje vode, vode s sadjem ali svežimi zelišči, nesladkanih čajev, izjemoma ponudimo tudi 100 % sadne sokove z naravno prisotnimi sladkorji, redčene z vodo,
  • sladice poskušamo v čim večji meri pripraviti sami, saj se želimo izogniti že kupljenim sladicam, ki so pogosto vir aditivov, kot so umetna barvila, arome in sladila,
  • pri kosilu skoraj vsak petek vključimo tudi ribo, ki naj bi jo po priporočilih jedli enkrat do dvakrat tedensko; pri tem se ne pripravljamo dolgo živečih rib in večjih vrst rib roparic zaradi možne vsebnosti kovin in drugih organskih onesnaževal,
  • skrbno pripravljamo živila za otroke z medicinsko indiciranimi dietami.

Vodja šolske prehrane: Nada Puhalić

Za kakršna koli dodatna vprašanja, predloge, zahvale ali pripombe v povezavi s šolsko prehrano se lahko obrnete na vodjo šolske prehrane (nada.puhalic@os-miren.si).

PRIJAVA IN ODJAVA OBROKOV

Starši se za prijavo in odjavo od šolske prehrane odsotnega učenca poslužujejo aplikacije Moja malica skladno z navodili, ki so objavljena na spletni strani šole pod zavihkom PREHRANA. Posamezni obroki se lahko odjavijo najkasneje do 8.30 za tekoči dan. Odjava prehrane za nazaj ni mogoča. V primeru težav z odjavo ali prijavo obrokov za vašega otroka lahko kontaktirate računovodstvo šole na tel. št. 05 77 72 482. 

Učencem, ki sodelujejo na tekmovanjih in prireditvah v organizaciji šole, posamezne obroke odjavi mentor. Ko imajo učenci dan dejavnosti, uredi odjavo obrokov nosilec oz. koordinator dejavnosti.

MEDICINSKO INDICIRANE DIETE

Šola učencem, ki imajo alergijo na hrano, omogoča dietno prehrano. Če ima otrok medicinsko indicirano dieto, starši posredujejo vodji kuhinje ali vodji šolske prehrane potrdilo o medicinsko indicirani dieti, ki ga izpolni otrokov pediater oziroma specialist.

Starši so dolžni šoli oddati novo potrdilo o medicinsko indicirani dieti pred koncem veljavnosti obstoječega potrdila ali sporočiti vsako morebitno spremembo glede diete otroka.

Obrazci:

Potrdilo o medicinsko indicirani dieti

Potrdilo o ukinitvi medicinsko indicirane diete

Accessibility