MEDNARODNI DAN MIRU NA CERJU

Gimnazija Nova Gorica nas je tudi v letošnjem šolskem letu povabila na praznovanje mednarodnega dneva miru na Cerju.

V petek, 22. septembra 2023 smo tako učenci in učitelji Podružnične šole Bilje ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju počastili mednarodni dan miru. Dogodek, katerega moto je bil  Mir se začne s tabo in z mano, je potekal v okviru mednarodnega Unesco projekta Meja – naša preteklost in naša skupna evropska prihodnost, dejavnosti za razvoj projekta GO! 2025 Evropska prestolnica kulture in projekta Šola ambasadorka EP.

V projektu Mir se začne s tabo in z mano so sodelovali učenci in dijaki mreže Unesco pridruženih šol ter mladi ambasadorji Evropskega parlamenta. Pod mentorstvom profesorjev novogoriške gimnazije so spoznavali pomen temeljnih vrednot, kot so mir, solidarnost, strpnost, kulturna raznolikost in globalno državljanstvo.

Letošnje praznovanje je bilo posvečeno slovenskim vojakom na mirovniških misijah in članom Zveze brigadirjev Slovenije.

Družili smo se na Cerju, ob spomeniku, ki izraža pripadnost in identiteto slovenskega naroda – simbolu, ki izraža željo po miru in spravi. S svojo monumentalno prisotnostjo in simboliko spodbuja k medsebojnemu razumevanju, strpnosti in mirnemu reševanju konfliktov.

Učenci naše šole so pod mentorstvom dijakov Gimnazije Nova Gorica sodelovali v gibalni, likovni ter ustvarjalni delavnici. Pomemben dogodek pa smo sklenili s sajenjem drevesa miru.

Prav posebna zahvala gre ob tem Občini Miren Kostanjevica ter gospodu županu Mauriciju Humarju za kritje stroškov avtobusnega prevoza na Cerje.

Hvala tudi organizatorju dogodka Gimnaziji Nova Gorica za zanimiv program in gostoljubje.

Matejka Bavčar, šolski koordinator Unesca

Dostopnost