MEDNARODNI PROJEKT »WEATHER, TOGETHER« NA PODRUŽNIČNI ŠOLI BILJE

Weather together! je projekt pobratenja dveh evropskih osnovnih šol: Suhmura s Finske in Podružnične šole Bilje iz Slovenije. Cilj projekta je, da se učenci učijo podnebja in geografskih okoliščin posamezne države. Učenci v obeh šolah in državah obravnavajo temo vremena in drug drugega učijo navdihujočih načinov učenja tako z uporabo naravoslovnih kot ustvarjalnih metod. Učenci se učijo tudi kulture in navad vsake države. Učijo se uporabljati angleščino tako, da se drug drugemu predstavijo. Šole sodelujejo pod nadzorom partnerske organizacije Environment Online ENO. Okoljski pedagog ENO pomaga šolam pri načrtovanju dejavnosti, sodelovanju in komunikaciji. Projekt je predstavljen tudi na platformi eTwinning Twinspaces.

V torek, 19. 12. 2023 smo se učenci 2. in 3. razreda preko video srečanja predstavili tretješolcem iz Finske in njihovi učiteljici Anne Reijonen. Srečanje je vodila ENO koordinatorica Maire Turunen. Uvodoma je naši državi umestila na zemljevid Evrope in povedala nekaj zanimivih podatkov. Izvedeli smo, da je razdalja med šolama kar  2494 km. Nato so učenci drug drugemu predstavili državni himni, zastavi in zapeli znano pesem v maternem jeziku. Preizkusili smo se tudi v finščini, tako da smo za vrstniki iz Finske izgovarjali besede za vremenske znake. Tudi na Finskem so poskusili ponoviti za nami nekaj slovenskih besed.

Poslovili smo se ter se dogovorili, da se ponovno srečamo spomladi. V tem času bomo spremljali vreme ter ga primerjali s podatki iz Finske.

Dostopnost