PRAVLJIČNI VEČER V MIRNU

Na samem začetku, ko pravljic še ni bilo med nami, so te živele na nebu. Mogoče jih je bilo slutiti in čutiti nekje v zraku. V prazničnem decembru pa so se spustile na Zemljo, nas objele s svojo toplino in nas popeljale v božično-novoletni čas.

20. 12. 2023 smo se ob 17.45 učenci od 1. do 5. razreda Osnovne šole Miren zbrali v svojih matičnih učilnicah. Tam smo najprej prižgali lučke s čajnimi svečkami, ki smo jih prinesli od doma ali naredili pri pouku.

Ker nam je bilo vreme naklonjeno, smo se s prižganimi lučkami najprej zbrali pod lipo na šolskem dvorišču, nato pa se odpravili na krajši sprehod okoli šole. Ponovno smo se ustavili na šolskem dvorišču, kjer smo ob nežni svetlobi sveč sklenili krog prijateljstva in s pesmijo skušali priklicati enega od dobrih mož, ki nas obišče v decembru.

Nato smo se odpravili v šolsko avlo in razporedili lučke po prostoru. Hitro smo stekli v učilnice in pograbili vsak svojo torbo, iz katerih so poskakale plišaste igračke, mehke blazine in tople odeje.

Vsak si je poiskal kotiček na blazini, k sebi stisnil najljubšo igračo, se pokril, preveril, ali mu je udobno, zaprl oči in prisluhnil. Skozi avlo se je zaslišal miren glas učiteljic, ki so s preudarnim izborom božično-novoletnih pravljic izpostavile vrednote, ki zaznamujejo ta čas.

Čas je kar prehitro minil, toda učenci smo vedeli, da nas po branju čaka še kratko druženje s sošolci. Učiteljice so nas razvajale z božičnim pecivom in pravim božičnim čajem – okusnim in sladko začinjenim. Obdal nas je vonj jabolka in pomaranče z nežnim dodatkom cimeta. Posedli smo se v krog in nazdravili.

Kar prehitro je prišel čas slovesa. Obljubili smo si, da se drugo leto ponovno srečamo na istem mestu, pozabimo na skrbi in se z brezplačno vozovnico odpravimo na potovanje v najlepši svet domišljije.

Zapisala: Laura Čermelj

Dostopnost