Orient, več kot le trebušni ples

Večina nas ob zvezi besed orient in ples, največkrat pomisli na trebušne plesalke v dragih, bogato okrašenih krilih. Na podružnici Bilje smo gostili Nastjo in Anejo Črnigoj, ki sta nas naučili, da je orient ples veliko več. Aneja in Nastja sta trenerki orienta v Plesnem klubu L´uniti. Izvedeli smo, da je ogromno različnih folklor in da jih je veliko rezerviranih samo za moške in jih ženske sploh niso smele izvajati v javnosti. Ena takih je tudi folklora Saidi, ki sta nam jo Nastja in Aneja predstavili. Saidi prihaja iz Egipta, beseda Saidi pomeni Gornji Egipt. Saidi izhaja iz ene najstarejše borilne veščine Tahtib. Originalno so za ples uporabljali debele limonine palice, ki so jih kasneje zamenjali za lažje, bambusove. Pri Tahtibu so natančno določena pravila, ki jih dosledno upoštevajo. Izvaja se ob glasbi. Dandanes se Tahtib večino izvaja kot družabna igra (kot pri nas briškola) ali kot navidezni bojni ples za zabavo, ki ga tradicionalno izvajajo moški.

Aneja in Nastja sta nas najprej dodobra ogreli. Pri tem smo ugotovili, da ples ni samo zabava, ampak tudi dobra vadba in nabiranje kondicije. Nato sta nas naučili kako se pozdravijo pri Tahtibu. Že ta del je bila zanimiva koreografija plesa s palicami.

Nadaljevali smo z učenjem koreografije, ki se nekoliko razlikuje za punce in fante. Bili smo navdušeni, Nastji in Aneji smo sledili in spretno plesali orinet s palicami. Pri tem smo se tako uživeli, da ni nikomur prišlo na misel, da bi palico uporabil za kaj drugega kot za ples, ki sta nas ga naučili trenerki orienta. Z zanimanjem in občudovanjem smo si ogledali njuno predstavitev folklore Saidi.

Naučili smo se veliko novega in zanimivega.

Iskrena hvala Aneji, Nastji, Tanji in klubu L´uniti za novo prijetno izkušnjo in obogaten dan!

Zapisala: Monika Mozetič Rolih

Dostopnost