OBISK VRTNARIJE MAJDIN GAJ V SKLOPU UNESCO PROJEKTA VZGAJAMO ZELIŠČA

“Zasaditi vrt pomeni verjeti v jutrišnji dan!”

Audrey Hepburn

Zeliščni vrt Podružnice Bilje uspešno uspeva že več kot desetletje. Na šoli se zavzemamo, da bi se znanje o zeliščih preneslo na vse generacije učencev in da ne bi tonilo v pozabo.

Štiri leta nazaj je gospa Karla Žniderčič, ki z našo šolo sodeluje v projektu Vzgajamo zelišča že od vsega začetka, povabila k projektu tudi gospo Olgo Železnik, predstavnico vrtnarije Majdin Gaj na Vogrskem. Tako gospa Karla kot gospa Olga zalagata namreč naš zeliščni vrt z vedno novimi zelišči. Takrat smo gospe Olgi obljubili, da jo obiščemo v vrtnariji, vendar nam je prekrižal načrte korona virus. Letos nam je to končno uspelo.

Prvi petek v mesecu aprilu je učence 5. razreda sprejela Olga v Majdinem Gaju. Najprej jim je predstavila vrtnarijo ter prikazala strojno sejanje semen. Nato so si ogledali še zeliščni del vrtnarije, kjer so lahko povonjali in okušali razna zelišča. Za spomin so si lahko vzeli rastlino mačji rep. Gre za afriško zdravilno rastlino, ki vsebuje antibakterijske zdravilne učinkovine. Pomaga pri celjenju ran, pri opeklinah ali pikih žuželk, celo pri aknah. Učenci so se nato preizkušali v ročnem sejanju semen ter se poigrali v učilnici na prostem.

Preživeli smo res čudovit dan, kar dokazujejo tudi spodnji utrinki.

Zapisala: Matejka Bavčar

Dostopnost