STO LET ŠOLE V KOSTANJEVICI

Prireditev Sonce na Krasu

Stoto obletnico šole smo praznovali v 6. junija 2024. Prireditev smo naslovili Sonce na Krasu in se tako poklonili kraškemu pesniku Srečku Kosovelu, ki bi letos praznoval 120. obletnico svojega rojstva.

Obiskovalci so se zbrali na šolskem dvorišču, kjer je potekal kulturni program, ki smo ga pripravile učiteljice skupaj z učenci. Učenci so s plesom, petjem in igro popestrili praznično dogajanje. Zgodovino šole sta v prijetnem pogovoru z učenci predstavili upokojeni učiteljici Dragica Jeklin in Branka Žižmond Makorič, dolgoletni učiteljici v Kostanjevici. Učiteljica Dragica jim je povedala, da je prva kronika šole v Kostanjevici ena najstarejših ohranjenih kronik na Primorskem. Danes to dragoceno knjigo hrani Šolski muzej v Ljubljani. Učiteljica Branka pa je učencem položila na srce, naj bodo vedno navdušeni nad življenjem.

Na prireditvi so sodelovale tudi članice društva Žbrinca iz Opatjega sela. Spekle so pogačo, ki so jo s soljo po starem slovenskem običaju ponudile obiskovalcem. Učenci in učiteljice so pripravili stojnici z izdelki. Obiskovalci so lahko prejeli izdelke in prispevali donacijo za šolski peskovnik.

Slavja se je udeležil Sandi Vrabec, vodja sektorja za osnovno šolstvo na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Izpostavil je, da je znanje ena od pomembnejših vrednot, je kapital za vse življenje. Šola se mora spreminjati in prilagajati tako, da je organizirana za dobrobit učencev, otrok.

Udeležence prireditve je pozdravila podžupanja Suzana Černe. Spomnila je, da je v majhnih krajih bila šola od nekdaj nosilka kulturnega življenja. In nadaljevala: »Učenci, ostanite radovedni in veseli, saj se iz igre razvije znanje, iz radovednosti pa nove poti.«

Tomaž Krivec, v. d. ravnatelja OŠ Miren, je med drugim povedal: »Šola je stičišče učenja, ustvarjalnosti in tudi prijateljstva. V šoli naj vsak po svojih zmožnostih izkaže znanje in v nadaljnjem življenju doseže svoje sanje.«

Zahvaljujemo se vsem, ki ste s svojimi prispevki ali dejanji polepšali našo šolo in naš praznik.

Zapisala: Alenka Godnik, vodja PŠ v Kostanjevici

Foto: arhiv OŠ Miren

Dostopnost