The food we sheared!
The moments we created!
17. marca 2025 smo imeli na Podružnici Bilje kulturni dan z naslovom Jedi iz noninega lonca. Na ta dan nas je v okviru Erasmus+ projekta Food in schools and climate change (Hrana v šolah in podnebne spremembe) obiskalo 12 grških učiteljev ter nacionalni koordinator Ekošole g. Gregor Cerar in koordinatorica projekta ga. Jasmina Mlakar.
Za dobrodošlico smo po stari slovanski navadi ponudili kruh in sol. Kruh, kot simbol življenja, saj brez kruha in žita ne bi bilo življenja
Povabljene so ob zvokih harmonike Anike in Timoteja Vončina pričakale tudi maskote Beluško, Mirka in Grozdko. Beluško predstavlja najbolj tipičen pridelek ravninskega dela naše občine – bel špargelj. Je uradni ekolog naše občine in je skrbnik zemlje in vode. Grozdko pa predstavlja najbolj tipičen pridelek gričevnatega dela naše občine – belo in črno grozdje. Grozdko je obiskovalcem povedal, da je vesel, da se je v Biljah ponovno začelo obujati zapuščene vinograde na Biljenskih gričih. Mirko, podoba ptice, pa spodbuja k skrbi za okolje in zrak.
Gostje so se po dolgi poti okrepčali s tradicionalno biljensko jedjo, biljenskimi štruklji. To je slaščica, v kateri je orehov nadev z rumom, rozinami in mandlji. Včasih so biljenske štruklje pripravljali le ob posebnih priložnosti. Za nas jih je pripravila članica Društva žena Bilje ga. Tatjana Komel.
Sledil je kulturni program v Domu krajanov Negovana Nemca. Uvodoma je vse zbrane nagovoril ravnatelj g. Tomaž Krivec. Veseli smo, da nas spodbuja pri vseh naših aktivnostih. Program je tekel tako v slovenskem kot v angleškem jeziku, za kar moramo naše učence 4. in 5. razreda še posebej pohvaliti. Ob pesmi Biljenska vas in projekciji s fotografijami Bilj in utrinkih šolskih dejavnosti smo predstavili naš kraj in našo šolo. Nato so učenci 5. razreda pripravili kamišibaj z naslovom A message from the fridge (Sporočilo s hladilnika) in pomembnim sporočilom, da moramo biti do hrane odgovorni. Nazadnje je sledila še predstavitev delavnic, ki so učence in povabljene čakale na šoli.
Šola Bilje živi s krajem. Za doseganje učnih ciljev velikokrat sodelujemo z lokalnimi društvi in posamezniki. Na delavnici RECIKLIRANA KUHARIJA smo z go. Darjo Makorič, kuharico v bližnjem gostišču v Orehovljah, pripravljali recept Testeninske kroglice presenečenja, ki je bil objavljen v knjižici Reciklirana kuharija. V jedi smo uporabili špagete, ki so ostali od včerajšnje večerje.
Na naši šoli imamo tudi ZELIŠČNI VRT, kjer ob mentorstvu domače zeliščarke ge. Karle Žniderčič, pridno skrbimo za zelišča. Zelišča smo povezali z ostanki hrane in pripravili šnite ter okusne zeliščne namaze. Olga Železnik iz Majdinega gaja pa nam je za naš zeliščni vrt podarila nekaj sadik zelišč.
Na delavnici JEDI NAŠIH NON smo iz starega kruha pripravljali staro velikonočno jed – fulje. Pri tem nam je pomagala ga. Alenka Lukežič.
Pokazali smo, kako na naši šoli spoznavamo tudi svet čebel in imamo ČEBELARSKI KROŽEK. Mentor g. Ladislav Orel skrbi za naše mlade nadobudne čebelarje.
Bilje so najbolj znane po glini in opekarništvu. Žal je ta obrt v našem kraju izumrla. Še vedno pa v sodelovanju z Društvom keramikov Bilje ohranjamo delo z GLINO kot dediščino naših prednikov.
Pripravljali smo tudi jedi iz lokalnih sestavin, ki so značilne za naš kraj. Krompir na račih je jed frnažarjev. Frnažarji so v starih časih krompir nabadali na žico ter ga pekli v opekarni. Pomembna JED FRNAŽARJEV je bila tudi šelinka, gosta juha na žlico, v kateri je glavna sestavina zelena. Jedi so učenci pripravljali v sodelovanju z Društvom žena Bilje.
V sodelovanju z društvom MOJ SVET ČIST PLANET in go. Mojco Bernik, ki je prevzelo trgovino z eko in lokalno hrano ter skrbi za ozaveščanje o zmanjšanju odpadne hrane, smo pripravili kviz na temo hrana in podnebne spremembe. Vsak udeleženec kviza je prejel medaljo za eko junaka.
Na šoli se je s svojo stojnico predstavila tudi predmetna stopnja OŠ Miren in sicer z izdelki, s katerimi so se predstavili na sejmu Altermed v Celju na temo Tradicionalna in zdrava prehrana v interakciji s podeželjem.
Več o projektu in mobilnosti Grkov v Sloveniji si lahko preberete na: Erasmus+ mobilnost: Food in schools and Climate change – Ekošola

Naš trud je požel pohvale in občudovanje, na kar smo zelo ponosni. Dogodek pa ne bi uspel brez vseh društev in posameznikov, ki se nam vedno radi pridružijo in tako v pouk vnašamo vsebine, ki bogatijo naše učence. Hvala tudi g. Alanu Žoržu, ki vedno pomaga pri ozvočenju naših prireditev.
Iskrena hvala iz vsega srca.
Zapisala: Tjaša Močnik