NAJDBA (NE)EKSPLODIRANEGA UBOJNEGA SREDSTVA na biljenskih gričih

V petek, 29. 9. 2023, smo imeli na Podružnični šoli Bilje kros po Biljenskih gričih. Ta dan pa ni poskrbel samo za tek čez drn in strn, temveč tudi za drugačno vrsto akcije.

Na obhodu predvidene tekalne poti, je eden izmed učencev opazil neenksplodirano ubojno sredstvo (granato), ki pa je bila v večini zakopana.  Tako kot protokol veleva, so učiteljice o najdbi nemudoma obvestile na klicno številko 112. Podale so potrebne koordinate nahajališča najdbe. Na kraj so položile stožec za opozoritev na nevarnost. Že po uri se je pripeljal avto Državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

G. Aljaž Leban in g. Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS, sta predmet izkopala in ugotovila, da gre za že eksplodirano italijansko topniško bombo iz 1. svetovne vojne. Po njunih besedah naj bi šlo za večjo granato, premera 21 cm.

Živimo na območju, kjer sta vihrali tako prva kot druga svetovna vojna, zato so ostanki neeksplodiranih ubojnih sredstev v naravnem okolju še vedno prisotni. Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna. Ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in zanetijo požare, porušijo objekte, povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt.

Izredni dogodek je bil poučna izkušnja, kako ravnamo v primeru najdbe NUS.

Zapisala: Tjaša Močnik

Dostopnost