UNESCO PROJEKT VZGAJAMO ZELIŠČA na Podružnični šoli Bilje

»Pogosto dnevi kar bežijo mimo nas, ne da bi se prav zavedali, kaj nas obdaja in kaj imamo. Imamo sodobno tehnologijo, kot so računalniki, medmrežje ter pametni telefoni in prav je tako. Po drugi strani pa se nam kljub vsemu napredku dogaja, da se znanje in vedenje o naravi, rastlinskem svetu in zeliščih, ki se je v naših prednikih ‘nabiralo’ skozi leta, desetletja in stoletja, izgublja, pozablja in nezadržno propada. Dogaja se nam, da morda rastlino še poznamo, kaj več o njej pa ne vemo.

Da bi ta znanja in praktična vedenja, ki so še ostala, ohranili, potrebujemo rešitev.

Ta je navadno v mlajši generaciji, ki s svojo mlado in še neukalupljeno energijo zmore navdušiti ostale generacije in iztrgati pozabi vsaj košček našega zeliščnega bogastva.«

OŠ Rakek

Z zgornjimi besedami je vse slovenske Unesco šole nagovorila OŠ Rakek ter nas ponovno povabila k sodelovanju v projektu Vzgajamo zelišča.

V letošnjem šolskem letu bodo dejavnosti potekale na temo 

SODOBNA UPORABA ZELIŠČ.

V začetku jeseni so petošolci POŠ Bilje uredili zeliščni gredici ob šoli, saj sta se čez poletje zelo razrasli. Nekaj zelišč so poželi ter jih posušili, da jih bodo uporabili za nadaljnjo rabo. Ta teden pa se nam je pridružila domačinka gospa Karla Žniderčič.

Učence je podučila o zdravilni rabi posameznih zelišč, nato pa skupaj z njimi pripravila zeliščno sol za novoletni šolski bazar. Kot vedno je učence prijetno presenetila ob zaključku srečanja. Tokrat jim je pripravila odličen zeliščni namaz, ki je prepričal tudi tiste manj ješče.

Najlepša hvala gospe Karli, da si je vzela čas za naše skupno druženje.

Matejka Bavčar, šolski koordinator Unesca

Dostopnost