DVE ZLATI PRIZNANJI NA SEJMU ALTERMED V CELJU

Sejem Altermed

Sejem Altermed v Celju, je letos potekal od 15. do 17. marca. Altermed je sejemska prireditev, s katero se promovira zdrav način življenja, alternativna medicina, zeliščarstvo, naravna kozmetika in okolju prijazno bivanje. Poleg široke ponudbe ekoloških, naravnih, zdravih in zdravilnih izdelkov, je posebnost sejma tudi obilo dogodkov, predavanj in delavnic. Naslov letošnje vsebine je bil » Odgovorno s hrano«.

Skupina devetošolcev iz matične šole ter skupina četrtošolk in petošolk Podružnice Kostanjevica na Krasu, se je sejma v okviru Ekošole udeležila v petek, 15. 3. 2024.

Ekološka kmetija Francetovi

Devetošolci so pod mentorstvom učiteljic Dunje Zorn in Minke Markič predstavili ekološko kmetijo Francetovi iz Nove vasi. Matično šolo so zastopali Luka Dolinar, Timotej Vončina in Ilenija Marušič.

Kmetija, ki jo vodi gospa Vera Lipičar združuje kmetijstvo in sirarstvo. Je tudi prejemnik zlate medalje za izdelke iz mleka na dogodku DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ. Njihove hišne specialitete so kozji poltrdi sir, kozji mladi sir in kozja albuminska skuta.

Koze so Slovenske sanske koze, to je tradicionalna pasma za prirejo mleka. Pasejo se na  kraških travnikih in poljih, ki so bogata z  aromatičnimi zelišči. Trenutno je na kmetiji 47 koz, do konca sezone kotitve naj bi jih bilo z mladiči okrog 65.

Gospa Vera je za obiskovalce naše stojnice pripravila tudi pokušino njenih proizvodov. Poskusili so lahko mladi sir, albuminsko skuto, mlečni namaz ter namaz s česnom in drobnjakom. Marsikdo ima glede izdelkov iz kozjega mleka pomisleke, predvsem zaradi vonja in okusa, vendar so  prav vsi obiskovalci izdelke pohvalili.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo gospe Veri za prijaznost in pripravo odličnih kozjih mlečnih izdelkov.

Osmica Pri Krčarju

Učenke četrtega in petega razreda so pod mentorstvom učiteljic Klarise Terčon in Lucije Colja predstavile izletniško kmetijo in osmico Pri Krčarju iz Sel na Krasu. Podružnico Kostanjevica na Krasu so zastopale Manca Švagelj, Lana Kačič, Zala Humar in Aida Zotti.

Na stojnici so obiskovalcem predstavile samo kmetijo in delo na kmetiji, opisale, kaj je to osmica in kje se nahaja ter ponujale doma pridelano lokalno hrano oz. domače kraške jedi. Med vsemi domačimi dobrotami je veliko zanimanja požel domači »šalam« in svež domači kruh iz njihove krušne peči. Zahvaljujemo se družini Sodnik za vso pomoč in prijetno sodelovanje, predvsem pa za vse domače dobrote, ki smo jih lahko poskusili pri njih na kmetiji, na predstavitvi v šoli in jih tudi ponudili obiskovalcem naše stojnice.

Hvaležni smo naši učiteljici Ireni Faganeli, ki nam je v šoli na zelo zanimiv in poučen način prikazala kisanje zelja.

Dve zlati priznanji

Vrtci, osnovne in srednje šole pa so na sejmu tudi ocenjeni s strani predstavnika Ekošole. Naši učenci so suvereno predstavili vsebino stojnic. Ponosni smo, da so tako učenci matične šole, kot tudi Podružnice Kostanjevica na Krasu, prejeli zlati priznanji.

Vsem sodelujočim iskrene čestitke.

Zapisali: Klarisa Terčon in Dunja Zorn

                                                                        

Dostopnost