Gregorčičev raj

V torek, 7. maja, so se učenci udeležili literarne ekskurzije. Kljub deževnemu vremenu smo spoznali Gregorčičev raj in njegovo rojstno hišo.

Najprej smo se ustavili v Goriški knjižnici Franceta Bevka. Prijazni vodje so predstavili, kako se je knjižnica gradila, kjer je bil temeljni kamen postavljen leta 1999. V novo stavbo so se selili nekaj let kasneje. Učenci so se  seznanili z ureditvijo knjižnice, spoznali Mojstrovalnico, obhodili prostore potujoče knjižnice in pozdravili bibliobus, ki se je odpravljal na vijugasto pot do bralcev po vaseh.

Šola sodeluje v projektu Rastem s knjigo. Vsi sedmošolci v Sloveniji dobijo v dar knjigo, letos je to knjiga Modri otok pisateljice Irene Androjna.

Pot smo nadaljevali v Kobarid in nato zavili na Vrsno, rojstni kraj pesnika Simona Gregorčiča. Ogledali smo si rojstno hišo, učenci pa so po skupinah reševali naloge. Vsaka skupina je dobila svojo pesem, jo prebrala in rešila naloge v zvezi s pesmijo. Prisluhnili so živahni pripovedi gospe, ki je vaščanka Vrsnega, obenem pa sedaj sprejema skupine in jim tenkočutno predstavi pesnika.

V Kobaridu smo videli šemogočen Gregorčičev spomenik, nato pa se vrnili domov.

Zapisala: Marta Pavlin

Dostopnost