LITERARNA EKSKURZIJA OSMOŠOLCEV

V torek, 7. maja, smo se ob 7.40 z osmošolci odpravili na literarno ekskurzijo.

Najprej smo si ogledali Škofjo Loko, kjer sta nam vodički predstavili staro mestno jedro. Škofja Loka je namreč eno najbolj ohranjenih srednjeveških mest na Slovenskem. Občudovali smo župnijsko cerkev sv. Jakoba, ki jo je olepšal naš znani arhitekt Jože Plečnik z lestenci in krstilnico, mestno šolo za dečke, ki je bila ustanovljena leta 1627, šolo za uršulinke, ki so k nam prinesle košarko, Homanovo hišo, Kaščo, kapucinski samostan itn. Pomalicali smo na stopnicah pod Škofjeloškim gradom.

Nato smo se odpravili v Visoko, kjer smo si ogledali dvorec pisatelja Ivana Tavčarja in družinsko grobnico. Tam je pisatelj tudi dobil inspiracijo za roman Visoška kronika, ki so ga obravnavali osmošolci pri slovenščini. Roman namreč govori o družini Khallan, ki je pred Tavčarjem živela v tem dvorcu.

Po malici smo se usedli na avtobus in se odpeljali v Kranj. Tam smo si ogledali Prešernovo hišo pod odličnim in zabavnim vodstvom vodiča Gorenjskega muzeja, v kateri je naš največji slovenski pesnik France Prešeren preživel zadnja leta svojega življenja ter Prešernov gaj, kjer je pokopan.

Kljub slabemu vremenu je bila ekskurzija uspešna. Na parkirišče OŠ Miren smo prispeli ob 17.40.

Zapisala: Vanesa Vodovnik

Dostopnost