DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 🗓

Napovedano Kaj se dogaja

Kot vsako leto bomo tudi letos tretji petek v mesecu novembru, 17. 11. 2023, obeležili dan slovenske hrane in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Osrednja tema je kruh, ki ga bomo povezali z žiti in z izdelki iz žit, k čemur nas spodbuja tudi letošnji slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Kljub hitremu življenjskemu ritmu je pomembno, da si zjutraj vzamemo čas in dan pričnemo z zdravim in hranilno bogatim zajtrkom, ki bo telesu zagotovil energijo za normalen začetek dneva, zmanjšal utrujenost, izboljšal razpoloženje in povečal našo produktivnost. Ob vsem tem pa nikakor ne smemo pozabiti na zdrav življenjski slog, ki poleg zdrave in raznolike prehrane vključuje še telesno aktivnost posameznika.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo živila domačega izvora – kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Poleg zajtrka, ki ga bomo ta dan na šoli pripravili za učence, bomo izvedli tudi različne spremljajoče vzgojno-izobraževalne dejavnosti na katero izmed tem, kot so pomen zajtrka, lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, čebel, medu, opraševanja, več pozornosti pa bomo vsekakor namenili kruhu, žitom in drugim pekovskim izdelkom.

Razredna stopnja bo temu namenila več šolskih ur, saj bo prisotno veliko ustvarjanja na zgoraj omenjene teme, predmetna stopnja pa bo dan obeležila v sklopu razredne ure, zapolnjene predvsem z izobraževalnimi vsebinami.

Stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in njihovih zadrug so v želji po spodbujanju odgovorne prehranske verige podale pobudo, da dan slovenske hrane preraste kar v teden slovenske hrane ter v ta namen pripravile publikacijo Recepti z okusi Slovenije. Vljudno vas vabim, da katero izmed jedi iz lokalnih sestavin pripravite tudi v toplini vašega doma, se bo pa v tednu slovenske hrane seveda tudi na našem jedilniku v šoli zvrstilo kar nekaj slovenskih tradicionalnih jedi.

Vsem skupaj želim prijetno druženje ob slastnem zajtrku!

Nada Puhalić, organizator šolske prehrane

Dostopnost